S för ett bättre Hörby

Susanne Meijers blogg. Välkommen till min blogg. Jag har fått förtroendet av Hörbyborna att arbeta som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande under denna mandatperiod.

Vill du som jag, ha förändring för ett bättre Hörby, med fokus på ett Tryggt och starkt välfärdssamhälle- då skall du rösta på mig och mitt parti i valet 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=iDcoY_wZLbQ&app=desktop

Vi skall bygga bra bostäder till Hörbyborna. Flyttkedjorna måste igång. Vi kommer att arbeta för minst 250 bostadslösningar under mandatperioden 2019-2022.

För en aktiv landsbygd med en levande miljö, det skall vara lätt att ta sig från byarna in till Hörby och tvärtom. Vi vill ha bättre kollektivtrafik och införa en form av byabussar med delningsekonomi.

Utbildning för våra barn är en av de viktigaste uppdragen vi har. Vi ska ha likvärdiga och attraktiva skolor för alla elever i kommunen.








lördag 31 december 2011

Inte Se, Inte Höra, Inte säga

3 små apor
Moderaterna och Centern i socialnämnden ter sig som dom 3 små aporna 
" varav en håller för sina öron, en annan sina ögon, och en tredje sin mun. Vilket förknippas med det japanska mottot att ”inte se, inte höra, inte säga något.

2 små apor
Fast det sistnämnda får jag väl ta bort för visst säger M + C  en hel del, dom söker ju till och med medling för att kunna hantera i sina grupperingar i partiet. Medlingen är kanske bra. Tyvärr har hela denna processen gjort att kommun medborgaren minskar sitt förtroende för vår demokratiska politik.

1 stor apa och 3 små
Intressant är även att M + C + SPI + SD ställer sig bakom samma uttalande om socialnämnden.

Som fritidspolitiker i Hörby  har jag under ett antal år haft uppdrag i kultur- och fritidsnämnden, barn- och utbildningsnämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Förra mandatperioden var jag framförallt aktiv i socialnämnden, med ett avbrott på 2 år av familjeskäl.

Mina väljare gav mig ett förnyat och starkt förtroende denna mandatperiod och de nominerade mig till uppdrag i bl a socialnämnden i Hörby. Vad S vill med nämnden kan läsas på S-märkt politik i Hörby.

Jag har varit med om  3 socialtjänstorganisationer, med olika visioner och mål. Två socialchefer har jag samverkat med  alla utsedda av femklövern i spetsen. Just nu har nämnden en tredje och tillförordnad socialchef och en rekrykteringsprocess pågår för fullt.Förra socialchefen Eva Rehnlund fick gå efter betydligt minde underskott änEva Carlström .

Tre socialnämndsordföranden har jag lobbat med. Namn som Göran Håkansson (M), Lars Göran Rittmer (M) och Jane Cimmerbeck (MP). Jag måste påstå att det är hundrafalt mer kunskap och kompetens hos  än de förut nämnda. Som vi alla vet och har förstått har inte moderaterna och centerpartiet i Socialnämnden accepterat nuvarande ordföranden. Det har varit mycket tydligt och klart från dagen ett med nya nämnden.

Som oppositionspolitiker har jag upplevt  hur politiker i Hörby nesligt motverkar en person i samma allians. Det märkliga är att de samverkande parterna tydligt motverkar varandra. Hela den politiska agendan försvåras, besluten drar i långbänk eftersom det är så otroligt olika åsikter i femklöverna. Oppositionen står förundrade brevid och beskådar den nedbrytande  verksamheten som sker inom C+M.

De Nya moderater avlöser varandra i nämnden, men inte blir det bättre för det

Salomonsson (M) träder in i socialnämnden  och det med buller och bång.Staffan var pappa till den förändrade delegationsordningen som strulade till det för kommuninnevånare och socialtjänstemän.

"Nu fortsätter diskussionen av Moderater som Staffan Salomonsson
Avslutningsvis godkändes flera avsägelser från kommunala uppdrag. Daniel Oja (M) lämnar socialnämnden och ersätts av Staffan Salomonsson (M).
Gunilla Jansson (M) hoppar av som förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden och som ersättare i kommunstyrelsen ".


Senaste tillskottet är moderaten Lars Eriksson som inte alls känner igen sig om oredan om nämnden efter sin debut i oktober. Ur hans blogg.
"Sen oktober månad har jag följt Socialnämnden som ersättare. Och jag måste säga att jag känner inte igen den bild som projiceras på politikerhimlen över Hörby. Att det skulle råda närmast vilda västern stämning och kaos på mötena stämmer inte ".

Han skriver att "Så går man till andra partier " och länkar till S + V´s ställningstagande .  Har man inte kunskap som Lars Eriksson själv nämner i sin blogg, ja då kan man ju skriva så. För helt kunskapslöst är det, han kan inte läst eller följt debatten och diskussionerna. Maffiametoder enligt miljöpartiet .Eller så är det så att man lyssnar på det man vill höra.

Det är bekymmersamt men det är så att Moderaterna och femklövern är den som äger problemet. De har majoritet och måste ta sitt samhällsansvar och se till kommunens bästa.

Som socialdemokrat är jag precis som  Heidi Laine min partikollega totalt övertygad att vi kan hantera politiken på ett ypperligt sätt för Hörbys bästa.


tisdag 27 december 2011

Julefrid i vart hus??


Kommers och glädje. När jag läser tidningar, ser TV reklamen så är allt glatt och fint i juletid. Nu ska vi snart glädjas åt nyårstiden.

Men hur är det med alla de som inte har möjlighet att glädjas, barn, unga och vuxna som har det bekymmersamt. Splittrade familjer. Gamla mor eller far som är på åldersomshemmet. Barnen kommer på besök och lämnar en gåva  för att sedan åka hem o fira jul i sitt eget hem Tänk om fler av de äldre på hemmet kunde få fira med familjen, en liten stund iallafall.

Jag har lovat mina barn att jag skall snart tatuera in deras namn på min arm, om det skulle glömma mig så viftar jag med armen och säger ni lovade att plocka mina skäggstrån. En kär arbetskamrat sa, att jag skulle tatuera in namnen eftersom risken att får en demens diagnos ökar med lång ålder, vilket jag jobbar på med mina gröna teer. Alltså skulle jag enligt henne tatuera in namnen  för att komma ihåg mina brans namn, kanske det.

Men hur är det egentligen med samvaron vid högtider

Våra medmänniskotr som har psykiska sjukdomar, funktionshinder. Alla JOBBIGA människor som inte riktigt platsar i den goa familjemiljön. Vad hittar alla dessa personer på nu i dessa myshelger. Blir det Tv och film tittande och mer sobril för att lugna nerverna.

Glädjande nog finns det en hel hop frivilliga människor bla i Hörby som arrangerar alternativa jular, nyårsfirande på lokal. Kamratföreningen Länken  är en förening som aktivt arbetar för ett bättre samhällsklimat för utsatt personer. Länken med flera liknande föreningar är allt guld värt pga deras ärliga engagemang, deras aktiva arbete med att stödja personer med missbruk. Stötta och hanleda dem. jag förutsätter att vi i Hörby kan lyfta in deras arbete i form av ett volontärskap i den kommande organisationsförändringen inom socialtjänsten.

Att Länken blir en självklar samtalspartner i missbruksfrågor. Det kommer jag som socialdemokrat i Hörby att arbeta för i de sammanhang det är lämpligt.

http://www.socialdemokraterna.se/horby

En helt fantastisk jul för hemlösa, utsatt och ensamma

Jag har en gång i mitt liv delat min jul aktivt med julfirande för hemlösa, ensamma och de som inte hade någon som ville eller kunde hälsa på.
Vilken glädje och känsla det var när vi frivilliga stod i köket och stekte kilovis prinskorv, köttbullar. skar upp sylta, fixade revben och la upp en massa sill. Detta var ett julbord som hette duga. Julklapp fick alla. Ett paket Zoegas och en chokladbit. Det var många tårar vid öppnandet. 

Varför gör man då detta? finns många olika anledningar. En kan vara så enkel att det är gott att göra gott. Man mår själv bra av det, får en go känsla i kroppen.



fredag 23 december 2011

Den demokratiska processen

Det är underbart med vår demokratiska process.
Beslutet blev en minoritetsremiss åter till kommunstyrelsen.
Skriver inte mer just nu , tränar mig i att göra en Twingly pling.


Fullmäktigedebatt

God jul på er.

onsdag 21 december 2011

Socialnämnden en het potatis i Hörby

De flesta har väl uppmärksammat den politiska röran i Hörby kommun. En femklöver som havererar. Femklövern i Hörby består av M, KD, C, FP och Mp. Deras misslyckande i sammarbetet är förfärligt tydligt i socialnämnden.  Det har varit ett år av oro och oreda i den politiska processen. Många turer har gått.

Socialdemokraterna har avvaktat detta, vi anser att femklövern måste lösa sina problem. Tyvärr ser det inte ut att lyckas, och det är kommunmedborgaren som drabbas av detta.
Jag har fått förtroende av mina Socialdemokratiska väljare att driva en S- politik i nämnden.  Ett förtroende som förpliktigar och som jag tar på djupaste allvar.

Bekymmersamt är det när jag hör hur Hörby bor mer och mer undrar vad händer, vad håller ni på med i Socialnämnden. Jag vill påstå att femklövern när det politikerförakt som finns hos vissa. Jag hör tex att ta bort politikerna och låt tjänstemännen sköta verksamheten. Nu är det så att då har man inte förstått att tjänstemannen kan inte väljas om i valet. Detta är grunden i demokratin att vi vart fjärde år väljer den vi vill skall driva mina frågor.

Djupt bekymrad blev jag senast för någon vecka sedan på jobbet. Jag var trött efter ett fullmäktigemöte, hade sovit dåligt efter att ha grunnat på Sverigedemokraternas fula inlägg bla om kondomutdelning till personer med många barn i Asien.

Då jag sa att jag sovit dåligt pga fullmäktigemötets hetta, så fick jag ett rungande skartt till svar. Min nya arbetskamrat trodde att det var dagens skämt. Nu var det ju inte ett skämt och hon blev lite bekymrad, över att ha trampat i klaveret.

VI MÅSTE ALLA ARBETA FÖR ATT TA BORT DENNA STÄMPEL PÅ POLITIKER.

Tyvärr gör inte vårt senaste fullmäktigemöte saken bättre, bekanta och vänner undrara vad f-n håller ni på med. Ja, det undrar jag också. Men det får framförallt moderaterna och Centern i Hörby svara på.

Återremiss i fullmäktige

Tyvärr fördröjer M+C ( delar av) en samordning och bättre socialnämnd. Läs i skd.

Socialdemokraterna har lagt protokollsanteckning i ärendet.

Socialnämnden 2011 12 15
Protokollsanteckning gällande ärende:
Yttrande till kommunstyrelsen med anledning av kommunstyrelsens övervägande att ta över ansvaret för socialnämndens uppgifter under en tid. Initierat av socialnämndens ordförande Jane Cimmerbeck.
Det har under det gångna året varit en ohörsamhet för den politiska processen inom socialnämnden och dess arbetsutskott från delar av femklövergruppen. Från S + V´s sida har det varit tydligt att samarbetet i femklövern inte fungerat, vilket lett till en negativ effekt för hela nämndens verksamhetsområde. Processer har blivit fördröjda, tjänstemän och politiker har haft negativa känslor inför möten och samtal. Det har varit ständiga ifrågasättande och en stundtals frän ton till tjänstemän från femklöverns politiker. Dessvärre även mellan politikerna.  Presidiet bestående av ordförande, förste och andre ordförande har ej fungerat eftersom kommunikationen helt saknas mellan ordföranden Jane Cimmerbeck (MP) och vice ordförande Maria Danielsson (C ).

Ordföranden har under tidiga våren aktivt arbetat med arbetsutskottet om hur ett politiskt nämndsarbete bör fungera. Focus var lagd på Hörby kommuns värdegrund och att värdegrunden även gäller politiker. Diskussion om gränsdragning mellan politiker och tjänstemannarollen har diskuterats, mötesordning och mötesteknik. Ett arbete som välkomnades av S+ V, men uppenbarligen inte av femklövern. Socialdemokraternas gruppledare Susanne Meijer sände ett brev till kommunstyrelsen ang. samarbetsproblemen i juli månad, svar erhölls i augusti av kommunstyrelsen. Där utlovades bot och bättring samt utbildning av politikerna. I brevet beskrevs bl.a. oron för att Socialnämnden inte skulle kunna hantera större och tyngre frågeställningar pga maktkamp och grupperingarna i femklövern. Detta kan leda till en stor risk för att nämnden inte kan hantera skattepengar och det förtroendekapital medborgarna givit nämnden i valet på ett tillfredsställande sätt.
Med detta påtalar S + V svårigheterna med den nu existerande sammansättningen av femklövern. En möjlighet skulle vara att temporärt upplösa nämnden, vad detta skulle innebära för Hörbyborna och den politiska processen är oklart och leder till många ytterligare frågor. Socialdemokraternas grundinställning är att inte lägga ner nämnder då detta riskerar att minska den demokratiska insynen för medborgaren. Under nuvarande splittring i femklövern och moderaterna så är det möjligen så att denna hantering är den enda möjligheten för nystart till en fungerande nämnd med uppdrag inom hälso- och sjukvård, omsorg, socialpsykiatri och äldreomsorg
Vi ser även bekymmer vid en omväxling till ett AU under Kommunstyrelsen under en kortare tid. Det finns en risk för att nämnden tappar fart i den stora och väl framskridna förändringsprocess som är på gång. Under den korta övergångstiden som SN eventuellt ligger under KS måste det diskuteras fram vilka verksamhetsområden som den nya nämnden skall ta ansvara om. Det är även av stor vikt att de ledamöter som väljs har ett klart fokus över sitt uppdrag. Förmåga till samarbete, se till kommuninnevånarnas bästa och att respektive parti tar ansvar för upplärning av sin valda politiker i nämndsarbete.
För Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Socialnämnden

20111215
Susanne Meijer (S) 2:e vice ordförande
Johan Månsson (S)  Albulena Murati (S) Susanne Stjernfeldt (S)
Tommy Neubert (S)  Eva Lena Danell Törnqvist (V)
Vad är det som driver mig när det gäller politik

Jag är väl en politisk nörd, började min bana i unga örnar i Hörby, var väl 11 år då, blev relativt snart ungomsledare. Det var pyssel, trolldeg och spännande kreativa aktiviteter. Det var en härlig tid med bra barn och ungdomsverksamhet i ett gammalt hus bakom Statoil macken. Sedemera bler det SSU, inom en snar tid var jag ordförande i SSU kämparna, Hörby. Det blev kurser, politisk skolning i historia, våra socialdemokratska värdegrunder. Jag fastnade ffa för den vänstervridna Socialdemokratin. Jag är inte den typen som ligger i något mellanläge. Näring i mina synpunkter fick jag även i musiken, jag växte upp med Mikael Wiehe. Hans låtar spelades på skivspelaren ,raspigare och raspigare för varje gång. Därefter blev det Eva Dahlgren, kärlek direkt. oj, vad jag fått näring för mina vänstervridna och  feministiska tankar i all musiken.

SSU tiden gav många kontakter, det var läger på Backagården i Höör, utbildningar i ideéhistoria på Bommersvik i Södertälje.

Under gymnasietiden i Lund så blommade fredsrörelsen, stora fredsmanifestationen i Göteborg tror det var 1982. ALLA VAR där.Rena injektionssprutan att vara trogen antivåld och antikrig.

Under ett par år var jag även aktiv i Amnesty International, min förstfödda Julia låg i vagnen och sov när vi diskuterade kurdproblematiken i Turkiet. Det var många brev som skrevs. Även Bahrain var ett land med samvetsfångar. Jag har fått ett antal svar från höga tjänstemän ang. våra vädjande om frisläppande av samvetsfångar.

Nu får vi inte glömma kärnkraftsfrågan och de stora manifestationerrna. Vilken känsla av samhöighet i tåget mellan Barsebäck och Lund. Min bästa kompis "vågade" inte berätta för sin pappa om sin proletära verksamhet. Nu skrattar vi tanter om det.

http://bilderisyd.pppress.se/index.php/1982/00036968

Tåget 1982


Då jag åter flyttade till Hörby år 2000 var steget inte långt till att återigen komma in i politiken. Jag blev aktiv i kommunpolitik.

Det som driver mig i politiken är att lyfta de svagas frågeställningar. De som inte har kunskap, ork eller inte tror att det går att förändra med politik.

Att vara aktiv politiker är en grannlaga uppgift. Har man/jag fått ett förtroendeuppdrag av medborgare så gäller det att stå upp för detta. Att inte vika av trötthet då man/jag känner att orken börjar tryta.

Jag möter så många Hörbybor som ger mig inspiration och vilja att jobba vidare. Att lyfta upp deras frågeställningar för ett mer rättvist och generöst samhälle.

Tyvärr göds ett politikerförakt i samhället av träta i politiska partier, då politiker skor sig själv, då politiker "glömmer" sitt uppdrag och inte själv följer det som är beslutat.

Jag anser att en politiker alltid skall ha ett stort etiskt förhållningssätt. Att inte sänka sig ner och fläcka ner vår demokratiska system. JA, Det är ett stort ansvar vi politiker har.







onsdag 14 december 2011

Nu skall jag lära mig att blogga. Tror jag sagt detta förut. Vill så gärna men kan inte riktigt. Jag försöker att inte låta mig avskräckas av alla andra duktiga personer.  Alla dessa DUKTIGA MÄNNISKOR som kan blogga. Jag är jäkligt duktig på hälso- och sjukvård om jag får säga det. Tekniken år det rejält klent i huset. Som tur är har jag en bra svåger, nämnligen Jörgen Rossander som är en mästare på teknik, dock totalt och hänsynslöst utnyttjad av stora släkten Meijer i Hörby.  Jag har minst 3 skrivare som inte är installerade, några har varit det. Sladdar och kablar och adapters. Mycket är bra att ha, som nu när dottern ska flytta hemifrån. Då tar jag fram en dator ( stora fyrkantiga lådan) letar i kabellådan. Hoppas jag hittar ett tangentbort och en mus. Tyvärr fattas det en skärm. Jag tror jag ringer Jörgen, min kära svåger o hör om han har något i ladan.
På återhörande.