S för ett bättre Hörby

Susanne Meijers blogg. Välkommen till min blogg. Jag har fått förtroendet av Hörbyborna att arbeta som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande under denna mandatperiod.

Vill du som jag, ha förändring för ett bättre Hörby, med fokus på ett Tryggt och starkt välfärdssamhälle- då skall du rösta på mig och mitt parti i valet 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=iDcoY_wZLbQ&app=desktop

Vi skall bygga bra bostäder till Hörbyborna. Flyttkedjorna måste igång. Vi kommer att arbeta för minst 250 bostadslösningar under mandatperioden 2019-2022.

För en aktiv landsbygd med en levande miljö, det skall vara lätt att ta sig från byarna in till Hörby och tvärtom. Vi vill ha bättre kollektivtrafik och införa en form av byabussar med delningsekonomi.

Utbildning för våra barn är en av de viktigaste uppdragen vi har. Vi ska ha likvärdiga och attraktiva skolor för alla elever i kommunen.








söndag 13 maj 2012

Ekonomi, ekonomi och återigen ekonomi

Återigen Skd artiklar om Socialnämnden, tänk om vi kunde få mer intressant att läsa. Då menar jag om alla positiva delar och utvecklingsmöjligheter som vi politiker kan delta i och arbeta fram.

Jag är så självgod och dryg att jag vill påstå att om Socialdemokraterna hade styrt i Hörby så skulle läget varit betydligt bättre. Då menar jag att de omtalade och otroligt angelägna hemmaplanslösningarna skulle varit igång för länge sedan.

Under förra mandatperioden så diskuterade jag + Göran Håkansson (M) och Sonja Persson (C) hur vi kunde förbättra om starta hemmaplanslösningar. Vi var vad jag minns rörande överens om bla lösningar för socialpsykiatrin, med bra boende, dagverksamheter och arbetstillfällen. En utveckling och förstärkning av arbete och stöd för personer med psykiska funktionshinder.

Vad som sedan hände efter min tillfälliga flytt till annan stad 2 år då jag ej var aktiv i Hörby politiken , kan man sia om. Mina socialdemokratiska partikolleger menar att det var bortaplanslösningar och fritt sök för individen som gällde. Ingen riktad eller mycket få uppsökande verksamheter. Den nya omorganisationen med fd Socialchefen  Eva Carlström var allena rådande. Socialdemokratiska synpunkter var ej så intressanta.
Att sälja ut och lägga på entreprenad blev ett honörsord, och Vallgården ligger nu i Caremas händer. En granskning pågår om avtalet och förfrågningsunderlaget. Var det tillfredsställande, eller var det så som jag tror att borgana ville till varje pris lägga ut skattefinansierad vår och omsorg till privata intressenter.

Avtalet idag ger att alla tomma platser bekostas med skattepengar. Många kommuner har helt andra avtal där Carema, Attendo , you name it får stå för hela eller halva kostnaden för en tom plats. Men så inte i Hörby. JAG VÄNTAR MED INTRESSE ÖVER DEN EXTERNA GRANSKNING SOM PÅGÅR AV VALLGÅRDENS UTLÄGGNING PÅ ENTREPRENAD, DEN SKALL LÄSAS MED INTRESSE.

Nu börjar besparingsvindarna blåsa och skd inlägget  tar upp detta Hörby kan tvingas till nya besparingar.

Självfallet har socialnämnden det största oket att bära gällande att vi drar över vår budget en lagstadgad verksamhet. Nämnden har  fått ökade kostnader pga den Moderata politiken med nedmontering och försämring i bla arbetslöshetskassan, sjukförsäkringen samt många arbetslösa ungdomar.

DE UNGDOMAR SOM ÄR UTAN GYMNASIBEHÖRINGET HAR CA 40 % ARBETSLÖSHET, DE MED GYMNASIE CA 20 %.

UNGOMAR I SOCIALPSYKIATRI ELLER MED NÅGOT FUNKTIONSHINDER HAR TROLIGEN MINST 75 % ARBETSLÖSHET. DE ÄRO ICKE INTRESSANTA PÅ MARKNADEN INTE ENS I DEN KOMUNALA VERKSAMHETEN.

Socialdemokraterna påstår kroniskt att Socialnämnden är underbudgetarad. Socialnämnden måste få en rimlig budget.

Förvaltningen påtalar att hemmaplanslösningar inte blir verkställda detta år. Den nya organisationen bedöms nu kunna sjösättas först 2012/2013. Det är inte rimligt att tro att förvaltningen skall hämta in besparingsmålen.

Socialnämnden befinner sig i ett mycket allvarligt ekonomiskt läge. Det är tydligt att det finns och har funnits under flera år allvarliga brister av den ekonomiska styrningen och uppföljningen som ytterligare måste förbättras.

Förslag är lagda på besparingar under 2012, följande som presenteras på 12,5 miljoner förväntas tas in på 9 månader. Helt orimligt.

·         5 miljoner på att införa hemmaplanslösningar

·         2 miljoner på omfördelning av aktivitetsstöd

·         500 tkr på schemaplanering (tillkommer kostnad för inköp av IT för schemaplanering och 2 nya bilar)

·         4 miljoner översyn av organisationen (bla minskad personal)

·         1 miljon i allmänna besparingar

Vi vet inte hur organisationen och anställda påverkas av förslagen. Trots detta ligger förslagen kvar. Vidare anser S att de förslag som kvalitets mässigt drabbar en större del av kommuninnevånarna skall beslutas av kommunfullmäktige.
Socialdemokraterna har återkommande påtalat att socialnämndens verksamhet är underbudgeterad samt att förutsättningarna för nämnden att hålla en budget i balans naturligtvis inte är eller har varit realistiska.











onsdag 2 maj 2012

Arbetarrörelsensdag 1: a maj

Stolt och glad är jag över det engagemang som vi Socialdemokrater i Hörby har


 Även detta år genomförde vi vår demonstration tillsammans med Vänsterpartiet. Vi var totalt ca 160 personer som deltog i vår demonstration.

Talare i år var Tommy Hall vår gruppledare i fullmäktigegruppen, han resonerade om femklöverna visavi fyrklöver och vad som är genetiska sidovarianter. Att alla kommuninnevånare har en stor pengaskuld till kommunen oavsett vår ålder. Bråk och käbbel inom socialnämnden som gör att vi tappar styrfart.Anders Karlsson riksdagsman och Anton Svensson från Hörby SSU delgav oss intressanta reflektioner.

Frågan vi Socialdemokrater ställer oss är hur femklövern skall lösa den ekonomiska delen och samtidigt utveckla och stärka en bra skola, barnomsorg samt hälso och sjukvård. Vi har den tunga och lagbundna socialnämnden som under 3 år dragit över sin budget med ungefär 90 miljoner kronor.Även tekniska och barn och utbildningsnämnden har ett minus. Hörbys siffror i skolrankingen ligger på mycket dåliga värden Hörby hamnar på plats 240 .

 Enligt min åsikt som är andre vice ordförande i Socialnämnden så borde vi borde vara mycket längre fram i processen bla med utvecklingen av socialpsykiatrin. Att se till att de svagaste personerna har ett gott och innehållsrikt  liv.

Tyvärr går allt mycket sakta och tar inte Hörby´s femklöver verkliga krafttag så har vi stora personliga tragedier att vänta oss om ett antal år. Med ökade kostnader i form av akuta boendelösningar.

Vi måste utveckla och starkt förstärka socialpsykiatrin. Bygg LSS boende, kollektiv boende för de unga som behöver extra stöd, utveckla möjligheter till arbete och praktik.



Foto: S . Meijer

Då en del bloggare inte har klart för sig varför vi globalt firar 1: a Maj så kommer här en nödvändig och kort historiebeskrining.

Första maj är arbetarrörelsens högtidsdag. Arbetarrörelsen kämpade och stred under många år för att denna dag skulle bli en helgdag bland de kyrkliga och borgerliga helgdagarna.

Skälet till att göra första maj till en helgdag var att arbetarrörelsen och dess medlemmar skulle få en arbetsfri dag på året då man kunde uttrycka sin mening, demonstrera och träffas, umgås och prata politik. Första maj är alltså den enda dagen på året som är tillägnad det arbetande folket.

Tidigare hade arbetare varit tvungna att efter arbetets slut samlas till demonstration. August Palm skrev i sin annons i tidningarna: 'Vi träffas för att promenera genom staden. Är ni intresserade av att promenera med mig träffas vi...'

Första maj-tågen med sina genomgående teman kring arbetets villkor, jämlika rättigheter, internationell solidaritet och fred speglar en betydelsefull del av Sverige och hur det utvecklats till det land som det är idag.( källa: socialdemokraterna.se)


Foto: Albulena Murati