S för ett bättre Hörby

Susanne Meijers blogg. Välkommen till min blogg. Jag har fått förtroendet av Hörbyborna att arbeta som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande under denna mandatperiod.

Vill du som jag, ha förändring för ett bättre Hörby, med fokus på ett Tryggt och starkt välfärdssamhälle- då skall du rösta på mig och mitt parti i valet 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=iDcoY_wZLbQ&app=desktop

Vi skall bygga bra bostäder till Hörbyborna. Flyttkedjorna måste igång. Vi kommer att arbeta för minst 250 bostadslösningar under mandatperioden 2019-2022.

För en aktiv landsbygd med en levande miljö, det skall vara lätt att ta sig från byarna in till Hörby och tvärtom. Vi vill ha bättre kollektivtrafik och införa en form av byabussar med delningsekonomi.

Utbildning för våra barn är en av de viktigaste uppdragen vi har. Vi ska ha likvärdiga och attraktiva skolor för alla elever i kommunen.








söndag 27 oktober 2013

S märkta satsningar i socialnämnden budget 2014




Socialdemokraterna i Hörby satsar på ökad kvalitet i äldreomsorgen och psykiatrin, för detta behövs ökad kompetens. Därför lägger vi  i första hand en utökning på demenssjuksköterska med 50 % för att utveckla demensvården och 50 % psykiatrisjuksköterska för att utveckla socialpsykiatrin som varit eftersatt allt sedan tjänsten inte tillsattes av femklövern under förra mandatperioden.

Vi avser även att se över bemanningsenheten då vi inte kan se helheten och nyttan med verksamheten. Den är alltför långt i från sitt uppdrag, vilket skall skötas på närmre håll och inte från kommunhuset.

Vi vill även att de chefstjänster som ej tillsättes i besparingssyfte skall utlysas, utan chefer och ledare fungerar inte utveckling och strategi.

 Något av vår S märkta budget.
  
Utökning med 50 % Demenssjuksköterska för att möta möjliggöra ett fungerande demenscentra      i    Hörby vilket även omfattar det tvärprofessionella demensteamet.

  - Utökning med 50 % psykiatrisjuksköterska, för att möta behovet från individer med psykisk              ohälsa samt det ökade kommunala uppdraget med samverkansavtal med Region Skåne

-  Utökning med 20 % Frivilligsamordnare som skall hanterar frivilligverksamhet inom äldre,            LSS, psykiatri, integration mm.

  
- Minskning av budgeten med 100 000 för politisk verksamhet

 - Full kostnadstäckning till kostenheten från Barn och utbildningsnämnden , idag betalar inte              skola och förskola för den mat Socialnämnden  levererar till Bun.

 - Översyn av bemanningsenheten - S tror att det finns funktioner som kan hanteras av chefer i                    nära samverkan med vårdpersonalen , idag sköts bemanningen långt ifrån verksamheten. 



Det skall bli intressant att höra hur kommunfullmäktige ställer sig till våra förslag i budget 2014.

Men säkerligen måste vi ha ett nytt majoritetsförfarande i det kommande valet 2014 för att få igenom våra satsningar på en säker och kvalitativ vård och omsorg för Hörbyborna. 


lördag 26 oktober 2013

Politiskt hantverk och Socialnämnden

Ett bra tag i nypan ger bra möten oavsett i vilket forum mötet försiggår


De senaste åren i Socialnämnden i Hörby ger mycket att fundera över för den som är intresserad av politik.

Jag skall inte påstå att jag är en hantverkare i ämnet mötesteknik, men att det finns mer att begära av femklövern vill jag påstå. 

När det gäller den nödvändiga översyn av kostnader för nämndens kostnader för mat och kök vilket inkluderar matleveranser till skola, förskola och äldreomsorgen, så verkar förhandlingarna strandat med ordföringarna (Fp och M) i Socialnämnden och barn och utbildningsnämnden.  Under ärendebehandlingen på senaste socialnämndsmötet lägger Moderaterna ett förslag att vi skall samtala med BuN, så att BuN skall betala fullt ut för den mat som Socialnämnden förmedlar till skolor och förskolor.

Tappat greppet

För oss i oppositionen blir läget ännu mer förtvivlat då det står klart  för oss att de tappat det uppdraget som nämnden tillsamman med förra ordföranden Jane Cimmerbeck lade till Bun. Vilket var att socialnämnden skall ha full kostnadstäckning för matleveranserna/tillverkning. På frågan från mig om inte samtalen pågick så var man helt frågande. Vilka samtal? Ja, så blir det när man byter och strular i med olika poster. Jag har själv varit med i samtalen och förutsatte att dessa skulle ha fortsatt.

På Socialnämndens arbetsutskott beslutade sig M+C+FP att föreslå att de äldre som bor på särskilt boende skulle få ökade avgifter för att täcka  kostnadsunderskottet.  Beslutet i sin helhet.

Beslut
Arbetsutskottets förslag till socialnämnden

  • Socialnämnden lägger kostnadsredovisningen till handlingarna och uppdrar åt förvaltningen att höja matpriset för heldygnsmåltiderna på särskilt boende från 85 till 90 kr/dag, och därmed öka intäkterna, för att täcka det befintliga intäktsunderskottet inom äldreomsorgen.  
  • Socialnämnden översänder ärendet till barn- och utbildningsnämnden föryttrande.  
  • Socialnämnden översänder ärendet till kommunstyrelsen/budgetberedningen med förslaget att kommunstyrelsen tar fram ett kommunövergripande kostnadsfördelningssystem baserat på faktiskt kostnader för kostens verksamhet.
Yrkanden
Susanne Meijer (S) begär att få lämna en protokollsanteckning i ärendet.
Beslutsordning :
Ordförande frågar utskottet om beslut kan fattas i enligt med förvaltningens förslag med tillägg i enlighet med det förslag som diskuterats vid överläggningen. Ordförande finner att utskottet beslutar i enlighet med detta. Ordförande frågar därefter utskottet om anteckning från Susanne Meijer (S) kan läggas till protokollet och finner att utskottet beslutar att inte medge en protokollsanteckning. 
 
Reservation mot beslutet
Susanne Meijer (S) reserverar sig mot beslutet. 


Kovändning av femklövern

Intressant blev det sedan på Socialnämndens möte den 24/10 i Torsdags, då femklövern efter debatten om kosten gjorde en kovändning och återremitterade kostnadsökningen för våra äldre på särskilda boenden. Så nu blir det ingen  höjning. Möjligen i framtiden, men då måste det vara rättvist och Barn och utbildningsnämnden skall göra rätt för sig.


Sen var det dags för budgeten 2014 och äskanden till budgetberedningen

Nya förslag till budgeten var framtagna till budgetberedningen (efter soc.au 7/10 ) och  på frågan var de kom ifrån så visade det sig att ett det extrainsatta arbetsutskottsmötet för ett individärende som ej hanns med den 7/10 hade fått fler ärende på agendan utan utan oppositionens vetskap.

Mycket beklämmande anser jag eftersom det extra mötet endast var utlyst som ett akut individärende. Detta är ett demokratiskt dilemma och något som jag inte kan acceptera. Jag fick inte något bra svar från ordföranden heller utan endast , ja nu blev det så.  Helt klart skall inte Socialdemokraterna hantera frågeställningarna under nästa mandatperiod på detta vis, om  vi får förtroende från väljarna att leda Hörby kommun.

Socialdemokraternas budgetsatsningar i Socialnämnden

Socialdemokraterna återskapar psykiatrisjuksköterska 50 % och  utökning av demenssjuksköterska med 50 %  och en tjänst på 20 % frivilligsamordning.

Vi anser att  vi kan dra ner på politisk verksamhet med ca 100 tusen kronor. Detta omfattar några av de möte som vi yrkat avslag på, vilka vi anser skall skötas av de politiska föreningarna på deras fritid.
Bla organisationsgrupp för socialförvaltningens utveckling och arbetsgrupp för införandet av lagen av valfrihet.


Glädjande idag är att läsa i Skånskan om de fina satsningar vi gör i  Hörby när det gäller att arbeta mot droger och att  se och höra ungdomarna i tid. Våra fältare berättar i Skånskan att :
13,4 procent av eleverna i årskurs nio (av dem som har svarat på undersökningen) säger att de har provat på narkotika. Snittet i Skåne är åtta procent. Levnadsvane undersökningen visar även att många unga tidigt kommer i kontakt med alkohol i hemmet, och bjuds på alkohol av föräldrar och äldre syskon.

Jag blir stolt över vår fantastiska personal med det engagerande arbetet de gör , de är en förebild för hela Sverige


söndag 20 oktober 2013

Alliansen i Region Skåne harvar sig fram

Alliansen i Region Skåne harvar sig fram

 Nu skall det öppnas nya vårdcentraler vid akuten Distriktssköterska triagerar. Men om jag inte minns fel så var det precis det vi gjorde i Lund för en 5-6 år sedan , sedan försvann jourmottagningen som skulle ta de lättare sjukdomsfallen. Alltså de som inte skall vara på akuten.

Då är det dags igen för en nydaning av en gammalmetod. Det kostar pengarullning, kompetens med välutbildad personal, vilka först skall bygga upp sedan bygga ner och nu igen bygga upp.


Tror de styrande borgerliga partierna att vi  i primärvården skall orka med hur mycket omdaningar som helst.
Själv arbetar jag på en vårdcentral, jag har tre vidareutbildningar då jag alltid varit studieintresserad. Jag arbetar tillika som många vet som fritidspolitiker i min kommun och är en person som alltid varit med och utvecklat och drivit frågeställningar för en bättre kvalitativ medmänsklig vård.

Men ett av de nya påfunden som vi på vårdcentralerna nu fått är att ju mer och snabbare vi svarar i telefon, ju mer ersättning får vår vårdcentral. Med detta  påfundet menar jag att vi inte behöver ha specialistutbildade sjuksköterskor som triagerar i telefonen. Anställ ett gäng arbetssökande, för enligt beslutet så skall vi bara svara och boka tider, till detta behövs inte specialistsjuksköterskan, möjligen kan ett callcenter få detta uppdraget.

Med det nya systemet som vi kan läsa i Skånskan nya vårdcentraler gör mig och många av mina kolleger djupt förbannade. En distriktssköterska bedömer behovet av sjukvård i telefon, ger egenvårdsråd, bokar in till distriktssköterska för bedömning, skriver ev. recept. Men detta tar tid och genererar ej ersättning till oss. Jag beklagar även de vårdcentraler med låg telefontillgänglighet där man har många dropp in besök, socioekonomiskbelastning som "tar" tid från telefonen.

Skall vi få en effekt av bättre sjukvård, förebyggande vård och hjälp till god egenvård så måste all personal vara med i samtalet. Vi vill arbeta bottom upp inte top down. 

- Nu avsätts pengar för att patienter inom en rimlig tid ska komma fram per telefon och få en bedömning. I många fall innebär det att människor då slipper att söka akut, säger Karin Träff Nordström.
Pengarna avsätts i bonuspengar och inte för att utveckla metoder för bättre tillgänglighet enligt min uppfattning.

Specialistutbildning måste löna sig

Det är bra med specialistutbildade sjuksköterskor distriktssköterskor/psykiatrisjuksköterskor/ demenssjuksköterskor/barnmorskor/inkontinenssjuksköterskor/diabetessjuksköterskor mfl yrkesområden.

Socialdemokraterna vill öka upp dessa kompetensområden i hela hälso- och sjukvården. vilket vi speciellt betonar i vårt budgetförslag

Men varför skrotade borgarna Albinsjuksköterskorna för ett antal år sedan. Dessa sjuksköterskor hade en specialistutbildning inom vård av äldre, geriatrik demens och äldres multisjuklighet.  De gjorde ett fantastiskt arbete då de bedömde de äldre på akuten och hade direkt inläggningsrätt på avdelningarna jag hade ett flertal kolleger som arbetade i verksamheten. Kolleger jag lärde känna när vi tillsammans studerade under 1 års heltidstudier för att arbeta med den specifika uppgiften. Förkravet var180 Hp till sjuksköterska.

Ur Socialdemokraternas budgetmotion:  2013/14 So:657 


Ett mycket stort problem i sjukvården, där det på många håll krävs förbättringar, är hanteringen av svårt sjuka äldre patienter som ofta skickas fram och tillbaka mellan sin bostad, primärvården, akutmottagningen och sjukhusets vårdavdelningar. Det är inte en vård som på ett bra sätt är anpassad till äldre människors behov, och det är ingen kostnadseffektiv vård.  
Även behovet av specialistutbildad personal såsom äldresjuksköterskor bör tillgodoses. Sådana insatser skulle också avlasta äldreomsorgen. Vården av de äldre måste tydligare utformas efter deras behov.


 I vår riktade satsning för att höja kvaliteten och kompetensen inom vården ökar vi  personalstyrkan i vården. Särskilt fokus ska ligga på en sjukvård som utformas efter de äldres behov. Det inbegriper en särskild satsning på att systematiskt samordna äldresjukvården. 

lördag 12 oktober 2013

Vet inte Miljöpartiet vilka förslag som lagts i kommunen?

Lånebild jag fått av politisk motståndare :) 


Vet det ena partiet vad det andra gör?? 




Det är otroligt spännande att delta i det politiska spelet i Hörby. Jag och Heidi Laine - Lundgren, min parti kollega lämnade in en motion gällande sommararbete och praktik för våra ungdomar. Denna avslogs i kommunfullmäktige, enhälligt av femklövern.

Motion praktikplatser för unga det märkliga är att kort därefter lämnar Miljöpartiet in i stort sett samma motion som nu får sitt fulla gehör av femklövern.  Se Skånskans rapport.

Varför ville man då inte ta hela S motionen när vi hade den uppe för behandling??  Var de för sent ute. Miljöpartiet  har enligt min mening inte förstått innebörden av Socialdemokraternas motion ang. praktikplatser för unga. Eller vill de själv ha kredit för att de var sena på sina förslag.

Till detta vill jag ju säga att jag ger mitt fulla stöd för Mp motionen konstigt vore ju annars innehållet är detsamma som Socialdemokraterna fick avslag på men som nu Miljöpartiet får bifall på ?? Eller har jag kanske missat någon stor avgörande del i Mp förslaget, isåfall skall jag genast besinna mig.

Den delen i vår motion som rörde sommarpraktik för unga med funktionshinder fick vi bifall för och ett arbete påbörjades tyvärr allt försent. Planeringen kom på agendan i mars med att utforma målet med att ge praktik för unga med handikapp/funktionshinder. Jag har pratat med flera föräldrar som var mycket glada för möjligheten till sommararbete. Bekymret var den sena planeringen för fungerande sommarjobb. Socialdemokraterna ser framemot en starkare och bättre plan sommarjobben nästa år för unga med funktionshinder.


Del av vår motion:

Praktikplatser för unga 16-20 år leder med all säkerhet till minskad arbetslöshet, ökad självkänsla och ett aktivare samhällsengagemang
Att pröva på arbete i form av sommarpraktik är en viktig utveckling för ungdomarna. Det är en träning inför det kommande arbetslivet. 
Möjlighet ges till ungdomar att tjäna egna pengar, man stimuleras i social samverkan på en arbetsplats. Sommaren blir mer meningsfull, kontakten med en arbetsplats ger kunskap i hur ett arbete fungerar. 
En viktig möjlighet ges till referenser då nästa arbete skall sökas. 
Hörby kommun erbjuder genom kommunstyrelsen ungdomar i åldern 16-19 år praktikarbete under 3 veckor på halvtid. Enligt barnbokslutet 2011 fick 54 ungdomar praktikarbete.
Tidigare inlägg i ämnet i min blogg