S för ett bättre Hörby

Susanne Meijers blogg. Välkommen till min blogg. Jag har fått förtroendet av Hörbyborna att arbeta som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande under denna mandatperiod.

Vill du som jag, ha förändring för ett bättre Hörby, med fokus på ett Tryggt och starkt välfärdssamhälle- då skall du rösta på mig och mitt parti i valet 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=iDcoY_wZLbQ&app=desktop

Vi skall bygga bra bostäder till Hörbyborna. Flyttkedjorna måste igång. Vi kommer att arbeta för minst 250 bostadslösningar under mandatperioden 2019-2022.

För en aktiv landsbygd med en levande miljö, det skall vara lätt att ta sig från byarna in till Hörby och tvärtom. Vi vill ha bättre kollektivtrafik och införa en form av byabussar med delningsekonomi.

Utbildning för våra barn är en av de viktigaste uppdragen vi har. Vi ska ha likvärdiga och attraktiva skolor för alla elever i kommunen.








måndag 20 januari 2014

Mitt i Prick




När reaktionen kommer så direkt från Per Elis, centerpartisten , obunden i politiken och  avhoppad M politiker, ja då får jag säga att jag slog mitt i prick.


Per Elis - är en person med ett intressant intellekt och när han direkt går igång på perelis blogg då är jag nog nära kärnan.

Han måste ha varit totalt frånvarande på Socialnämndsmöten och i kommunfullmäktige om han missat Socialdemokraternas ekonomiska samtal och ställningstagande. Dock är han inte alltid fysiskt närvarande och då är det inte lätt att hålla koll på sakernas tillstånd.

Vi har olika synsätt på hur Socialnämndsorganisationen skall bedrivas och hur pengar skall fördelas.

Socialdemokraterna menar att ansvaret måste läggas ut på vår kompetenta personalstab, allt för att deras kunskaper skall tas tillvara.

 Personalen är vårt kapital som måste vårdas. 

Ett politiskt hantverk är att efter kommunfullmäktiges beslut verkställa detta, och samtidigt kan övriga partier komma med nya förslag. Ett antal förslag som fullmäktige ställt sig bakom är Sossemärkta  och är skrivna av personer som  jag och Johan Månsson, bl a Ungdomsarbete för ungdomar med funktionshinder, Familjens Hus, Socialpsykiatri, palliativa team, demensteam,psykiatri och demenssjuksköterskor för att nämna några kostnadseffektiva områden.  Efter fullmäktigebesluten skall allt sjösättas ....men vad händer....just nu är det långsamhetens lov. Denna långsamhet kostar pengar och det är lågvattenmärke av Per Elis att lägga detta i mitt knä.

Vår politik  beskrivs på denna länk och kan säkerligen ge mina läsare mer kunskap i området. 

Tyvärr har femklöverns oreda och politiska oordning lett till att Socialnämnden är minst 1½ år efter i sin process. Detta är naturligtvis oacceptabelt och ett makalöst resursslöseri. 





lördag 18 januari 2014

Ulvar i fårakläder!! M är egentligen C och Sd är obundna och Mp:are är ??

Socialdemokraterna är ett tryggt och stabilt alternativ för att driva Hörby framåt kommande mandatperioder. 


Sedan innevarande mandatperiod började har det varit kroniskt bråk hos femklövern i Socialnämnden. Det har gett biverkan i hela kommunpolitiken och många av våra medborgare är ytterst bekymrade över tillståndet.

På något sätt känns det som att det är en innebrännare som snart måste tömma sig. Nu börjar vi märka att bölden börjar krackelera och vi ser konstellationerna utforma sig.

Vi har 2 Moderater i nämnden Per Elis och Lars Eriksson som nu går ut med att vara Centerpartister. Trots att detta varit mer eller mindre offentligt senaste halvåret tillåter de sig att sitta kvar på en Moderat plats i nämnderna. Per Elis var en ivrig påhejare av stoppet av semesterdagar till vår personal, vilket och för sig har gett det goda med sig att vi nu får en pool med 10 anställda. Men detta var inte alls det  alla övriga politiker hade planerat. Det var endast Socialdemokraterna som argumenterade för trygga arbetsförhållande, att man skall få ta sin semester, att vi inte skall ha timanställningar utan riktiga fasta arbete att gå till.

 Socialdemokraterna förordar en god personalpolitik med trygga arbetsförhållanden. 



På november mötet la Lars Eriksson som ersättare ett skarpt förslag när det gällde anställningar i nämnden, otroligt. Jag upplyste församlingen om att en ersättare kan inte lägga skarpa förslag, alla såg undrande ut. Jag frågade då Moderat gruppen om det var deras mening att en ersättare på M plats som egentligen är en betalande Centerpartist skall lägga ett skarpt M eller skall det vara ett C förslag?

Nåja, inte konstigt att M gruppen sade nej till Lars Eriksson, M eller var det C?

Vad ordinarie v.ordförande C Maria Danielsson tyckte framkom inte, då hon var ovanligt tyst?
Möjligen är deras kommande valsamarbete redan utformat? Skulle nog tro att vi även har den avhoppade fullmäktigeledamoten Mp:aren Torbjörn Malvå här i detta framtida övergripande valsamarbete.


När jag är på badet i Hörby brukar det ofta ge möjlighet till bra samtal med intresserade vänner och bekanta. Senast ett långt samtal om just det som folk talar om, tillståndet i Socialnämnden. Det är ett digert arbete att lyfta Socialnämnden och få struktur på den .....nu flödar informationen om minussiffror som är 10 miljoner mer än för 4 veckor sedan och vi landar på mellan 20-25 minus.

När jag kommer hem läser jag i Skånskan om att Veche Larsson känner sig mobbad av sina egna och får inte ställa upp i provvalet. Ja det är att smaka på samma spis som gavs till den förra ordförande i Socialnämnden Jane Cimmerbeck.

Vår omtalade Pelle Skerup M säger att han vill ha förnyelse jag hoppas verkligen att denna förnyelse även omfattar politiskt hantverk så vi slipper broilers som skall hotta upp den kommunala hantering enligt företagskulturen. Det känns som om Moderaterna har gett Hörby den förnyelse som mer har skadat politiken i kommunen.
Skerup: Om vi ska göra en omstart i partiet, som det har sagts, ska vi släppa fram de nya och yngre               krafterna. Det är förnyelse vi behöver. 

Nu skall vi ha stabilitet och bra samtal och det kommer Socialdemokraterna att ge Hörbyborna.

Därför rösta på oss i kommande val , vi behöver fler mandat för att genomföra en röd politik.


  • Bättre anställningsförhållande
  • Använd kompetensen hos omvårdnadspersonal/sjuksköterskor och ge dem uppgifter som motsvarar detta.
  • Demensteam
  • Se till att palliativa teamen kommer igång
  • Bygg och utöka äldrevården  med bra enklare boende.


Det var några av det många uppgifter som jag driver som en aktiv sjukvårds och socialpolitik.

Ny blogg på gång - Välkommen att dela mina funderingar.

Godmorgon


Jag kommer nu att blogga på Socialdemokraternas portal under följande länk. Jag välkomnar er dit  för er som vill följa mina Socialdemokratiska tankar.

http://www.s-info.se/page/default.asp?id=1899





Bekymmersamt när politiker inte kan regelverket




Uppdatering 2014 01 18


Då har den arbetsrättsliga agendan vunnit, en kamp som det Socialdemokratiska arbetarpartiet fört under hundra år.

Fackföreningsrörelsen är alla vi arbetstagare - vi / jag hoppas att man lärt sig sin läxa i femklövern här i Hörby.

Nu inför vi en pool med 10 fast anställda undersköterskor inom vård och omsorg och medlemmar i kommunal får en extra semesterdag detta år. I stort samma yrkande som S hade i nämnden , dock vill S se över hela personalhanteringen och omorganisera hemtjänsten, för idag fungerar inte organisationen.


Jag undrar hur länge skall den styrande politiken tillåta sig sitta kvar med denna oförmåga till bra kommunal planering.

Vi Socialdemokrater arbetar nu vidare med alla bekymmer i Socialnämnden och den personalpolitik som är under all kritik.

Det är ett digert med intressant arbete vi som fritidspolitiker har.


Uppdatering 2013 12 23

Då är jag hemma efter en veckas semester i solen och vad läser jag i Skånska dagbladets papperstidning. Att Socialnämndens ordföranden uttalar sig om att det var ett rent förbiseende att det inte togs upp i protokollet att förhandlingar skulle tas med personalorganisationerna.

Jag blir beklämd, att man gör fel som politiker är helt ok, men man måste stå för det och inte sno till en förklaring som inte stämmer. Då försvinner förtroendet från andra politiker och från Socialdemokraterna. Fel kan göras, men man får ta sitt ansvar. Inga andra partier var överhuvudtaget intresserade att diskutera olika möjligheter med att göra en omvärldsbeskrivning man ville ta snabba beslut för att spara pengar.

Allt ihärdigt påhejat av hela Moderatgruppen, så tag ert ansvar. Ni skrattade åt mig och övriga Socialdemokrater under mötet och ansåg att vi var paragrafryttare. Men vi Sossar har tydligen läst på i skolan om frågorna till samhällskunskapsprovet.



..............................................................

2013 12 15



Sorgligt kapitel när den styrande majoriteten beslutar sig för ambulansutryckning i personalpolitik utan något som helst samtal med personalorganisationerna. 

Då fortsätter turbulensen i Socialnämnden. På förra mötet så beslutade den styrande majoriteten tillsammans med SPI och Sd att alla semesteransökningar på helger skulle avslås. De ville inte lyssna på socialdemokraterna som ville remittera ärendet för utredning och behandling i förvaltningen. Nej det skulle sparas och därför tog politikerna detta beslut. Socialdemokraterna föreslog därför avslag men det var att tala för döva öron. 

Nu har Förvaltningen en facklig förhandling och oron är stor att det blir skadeståndskrav.

Jag vill egentligen inte säga, ja, ja vad var det jag sade för det är kommunala skattepengar vi pratar om, men mer kan begäras av både politiker och tjänstemän när tok förslag trummas igenom. 

Reservation  i ärende SN2013/264 :

Ändring av Socialnämndens beslut den 21 november rörande semesteruttag inom vård och omsorg.
Socialdemokraterna ställer sig bakom förslag till beslut att åtgärdsförslag 3 rörande:

Att avslå samtliga semesteransökningar över lördagar och söndagar i syfte att minska antalet timanställda återkallas. Förutom bifall på dagens förslag till beslut så har Socialdemokraterna fyra yrkande för en god personalpolitik.

  1. Att antal extra timmar som tim, fyllnads och övertid inventeras och omräknas till årsarbetare och då avräknat det antal timmar som använts för omvårdnadslyftet.
  2. Att en pool med fast anställd personal utformas utifrån yrkande 1
  3. Att bemanningsenheten utvärderas ang. deras uppdrag då Sn har utökat personalplanerare i hemtjänsten och att enheten tydligen inte kan leverera den personal som behövs, allt enligt tjänsteskrivelse 20131121 Ingrid Larsson vilket var beslutsunderlag den 20131121. Varför anser femklövern att enheten måste bemanna med ordinarie personal på helger som beordras in på övertid?
  4. Att förvaltningen rapporterar hur förhandlingar skett gällande uppdraget att verkställa schemaändringen som socialnämnden tog beslut på.

Vi reserverade oss skriftligt i ärendet §173 budgetuppföljning oktober då beslutet togs. Samma reservation gäller fortfarande:

Socialdemokraterna reserverar sig å det starkaste mot förfarandet att femklövern presenterar tjänsteskrivelser i viktiga personalpolitiska beslut utan förankring eller möjlighet för Socialdemokraterna att förbereda sig i ärendet. Handlingar tillhandahålls under sittande möte, vilket visar att femklövern har oövertänkta strategier och inga långsiktiga planer. De frångår det brukliga arbetssättet med att politiskt samverka med övriga partier, med följden att en så bra lösning som möjligt i den demokratiska politiska processen förhindras. Vi är även starkt kritiska till hur samtalen förs på nämnden över personalens prestationer och deras anledning till att söka semester på helg eller jul och nyår.

Då femklövern, SPI eller Sd inte ställde sig bakom S fyra yrkande ändrade vi yrkande två efter förhandling med Socialnämndens ordförande till att möjligheten att skapa en pool med fast anställd personal undersöks. Dock ställde sig inte partierna sig bakom denna invit till samförstånd.

Därför kvarstår nu att S anser att en pool med fast anställd personal utformas. Det är god personalpolitik istället för hanteringen med kraftigt ökat antal av timanställda och minskat antal fast anställd personal.