S för ett bättre Hörby

Susanne Meijers blogg. Välkommen till min blogg. Jag har fått förtroendet av Hörbyborna att arbeta som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande under denna mandatperiod.

Vill du som jag, ha förändring för ett bättre Hörby, med fokus på ett Tryggt och starkt välfärdssamhälle- då skall du rösta på mig och mitt parti i valet 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=iDcoY_wZLbQ&app=desktop

Vi skall bygga bra bostäder till Hörbyborna. Flyttkedjorna måste igång. Vi kommer att arbeta för minst 250 bostadslösningar under mandatperioden 2019-2022.

För en aktiv landsbygd med en levande miljö, det skall vara lätt att ta sig från byarna in till Hörby och tvärtom. Vi vill ha bättre kollektivtrafik och införa en form av byabussar med delningsekonomi.

Utbildning för våra barn är en av de viktigaste uppdragen vi har. Vi ska ha likvärdiga och attraktiva skolor för alla elever i kommunen.








fredag 18 april 2014

Kloka kvinnor, behövs i politiken, ja,även kloka Tanter.



Det första som jag läste i morse då jag öppnade upp Facebook var artikeln "Det behövs fler Häxor i politiken ".

Kvinnor i politiken har alltid väckt motstånd. Så länge de ­varit charmiga kuttersmycken eller hållit sig utomlands har det kunnat gå an.Men när de har velat ta för sig i svensk politik har det blivit svårare. Värst har det varit för kvinnor som velat driva en offensiv jämställdhetspolitik.

Titeln har följt mig hela dagen, vad menas egentligen med titeln , Det behövs fler Häxor i politiken.

Jag är så besvärlig så jag menar att jag behövs i politiken för att lyfta och driva frågor som gäller allmänmänskliga behov. Att lyfta samhället så att det blir bra för oss alla oavsett hudfärg, funktionshinder, kön, sexuell läggning, inkomsten, min nivå på klasstegen etc, etc.

Titeln Häxor i politiken är för mig inte alls tillfredsställande, häxorna uppfattades som förbundna med satan, de var besatta av trolldom, de utövade trolldom och gjorde männen galna. Prästerskapet satte kloka kvinnor i bojor och eldade upp dem eller sänkte dem i sjön.

Kloka gummor eller som jag vill kalla mig klok Tant var de kunniga kvinnorna som även de systematiskt förföljdes och straffades av samhället, ivrigt påhejade av religionen och prästerskapet. Jordemödrarna, kvinnor som kunde använda läkekonsten, till att förlösa kvinnorna. Kvinnorna benämndes jordemoder och även de blev straffade av kyrkan , nedanstående text är hämtat från Vårdförbundet. se

Förföljelse av barnmorskor:I kristendomens namn blev barnmorskor förföljda som ”häxor”  .I bullan Häxhammaren "Malleus Malleficarum" skriver munkarna år 1484:"Ingen skadar den katolska tron mer än jordemödrarna. Ty dödar de inte barnen så tar de, under sken att de vill bestyra något, dem ut ur kammaren och offrar dem åt demonerna".Man sätter likhetstecken mellan häxa och jordemor.

Idag klappar vi händerna bjuder på godis och glömmer den hemska historien.

Märkligt att det dessa dagar är helt ok för oss att klappa händerna när det kommer häxor från alla håll och kanter, till på köpet har de schal på sig. Konstigt nog läser jag inga inlägg från Sverigedemokrater eller andra extrema åsiktstyckare att schalen skall av.

Ja, det är en märklig tid vi lever i och jag är kanske Tanten mot strömmen som inte gillar att historien glöms bort.

tisdag 15 april 2014

Det bekymmersamma är att Socialnämnden inte ens förvaltar verksamheterna


Uppdatering 20140415



Då var revisionsrapporten klar och det är med nöd och näppe att Socialnämnden får ansvarsbefrielse. Men vi kan se att Fp och C skriver brev till kommunledningen. 

Synd att de inte tog sig mod att skriva under Socialdemokraternas reservationer och protokollsanteckningar som tagit upp den bristande styrningen vad gäller budget etc. Protokollsanteckning ang brister i budget.

Socialdemokratiska frågor till socialnämndens ordförande FP
Reservation från Socialdemokraterna




Dock verkar det som om det finns stora kommunikations problem mellan femklövern i socialnämnden och kommunstyrelsen, varför måste de annars skriva brev till varandra. 

Nu återstår det att se hur Socialnämnden skall hantera budgetunderskottet och vad som skall sparas på, undrar om det skall bli samma visa som för ett par år sedan då det föreslogs att lägga ner ett äldreboende, varsla ett 30-tal personal. 

Hur lång tid  skall det egentligen ta för femklöverna att begripa att budgeten är underfinansierad, samt har bristande styrning och ledning vilket socialdemokraterna envist hävdat.   

Tiden är ute för femklövern....Visa vad ni tycker i kommande valet och rösta på klar och tydlig styrning. 


Ordning och reda det kan  Socialdemokraterna garantera , gör din röst hörd på valdagen  

VAL TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014

Arbetarepartiet-Socialdemokraterna

Du kan personrösta genom att sätta ett kryss för den kandidat du helst vill ska bli vald. Du kan inte personrösta på fler än en eller någon annan kandidat än de som står nedan.
  1. Susanne Meijer, Distriktsköterska
  2. Tommy Hall, Pensionär fd Ombudsman
  3. Lena Rosvall, Undersköterska
  4. Henrik Andersson, Studerande
  5. Ulla-Britt Thiman, Pensionär
  6. Håkan Hansson, Lantbrevbärare
  7. Kristina Cavetoft, Lärare
  8. Gunnar Bergquist, Pensionär
  9. Johan Månsson, Konstruktör
  10. Anders Johansson, Postiljon
  11. Renaldo Tirone, Ombudsman
  12. Tommy Neubert, Personlig Assistent
  13. Susanne Stjernfeldt, Operatör
  14. Lillemor Widh, Pensionär
  15. Bertil Månsson, Tekniker
  16. Rune Olsson, Pensionär
  17. Robert Stenbeck, Transport Säljare
  18. Roland Lindén, Metallarbetare
  19. Mikael Nersäter, Kyrkogårdsarbetare
  20. Nils Landén, Pensionär
  21. Henrik Feldt, Församlingspedagog
  22. Christer Johnsson, Instrumentmakare
  23. Berith Andersson, Undersköterska
  24. Susanne Göransson Nilsson, Kokerska
  25. Harriet Olsson-Strange, Pensionär
  26. Jill Protos Christensson, Terapeut
  27. Anders Rosvall, Studerande
  28. Inger Nilsson, Elevassistent / Massör


.............................................................................................................................................................

Lite galghumor kan väl vara på sin plats i det hela :) 

Uppdatering 20140217


Och vad läser jag i Skånskan jo, att vi inte vet vad som hänt. Jag förutsätter att femklövern,SPI och Sd inte blandar in socialdemokraterna i dessa ord. Vi vet inte vad som hänt? Skulle det vara så,så har verkligen hela styrningen havererat, den styrningen som det styrande politiska kollektivet har, anammat av SPI och Sd som inte en enda gång stöttat S då vi kommit med skarpa förslag om organisationen eller förändringar kopplat till styrningen.


– Vi vet inte vad som har hänt. Vi har haft mycket osäkra prognoser, säger socialchefen Peter Hansson. Men vem vet vad som hänt ? 

Det är den styrande politikens ansvar att hantera detta och stå till svars. 


Med detta uppmanar jag återigen Hörbyborna att öppna sina ögon och granska handlingar och protokoll, för då kommer ni att se att Socialdemokraterna verkligen arbetat hårt för att motverka denna negativa spiral i socialnämnden. 









-----------------------------------------------------------------------------------



Det bekymmersamma är att Socialnämnden inte ens 

förvaltar verksamheterna






Visst några område utvecklas , som hemmaplanslösningar för 

barn och unga, men de största områdena som äldre- och handikapp

omsorgen har rent gått i stå och minskar kvalitativt i sin funktion

vilken jag utvecklat hundra gånger i anteckningar, blogginlägg och motioner. 


Men som sagt  valet kommer och  jag kommer att göra mitt yttersta för att 

påvisa varför S politik är bättre än nuvarande borgerliga politik, sen är det upp

till väljarna att avgöra.


Det är knappast att jag orkar skriva om budgetarbetet i socialnämnden som är mitt huvuduppdrag som förtroendevald i Hörby kommun. Femklövern har sakta men säkert motverkat den nya organisationsutvecklingen som vi drog igång denna mandatperioden. När mantrat är att spara och spara och inte arbeta kvalitativt kan man knappast vänta sig annat än ytterligare minusposter.

Det är otroligt beklämmande för mig att nu åter få besked via massmedia att  socialnämnden i min kommun går minus med 30,8 miljoner . Vi har ännu inte detta år arbetat med budgetfrågan i  nämnden ....siffrorna är inte klara gällande var de sk felposterna är.

Varför sätts inte den bästa ekonomen på budgeten i socialförvaltningen. 

Under 3 månader har vi haft minus 50 % i ekonom tjänst.

Jag är  en hårt arbetande fritidspolitiker med inläsning och planering inför möten på kvällar och helger. Jag brinner av lust att förändra och förbättra vår socialpolitik och kommunal hälso- och sjukvård för Hörbyborna.

Men att återigen få besked att vi drar över med så stora  summor som 30,8 miljoner är ytterst beklämmande., det tar även på en engagerad fritidspolitikers nerver.

Kommunallagen tar upp området om ansvarsfrihet och när jag resonerar och tänker på detta så får jag fler gråa hår. Jag har grunnat på summorna och vad jag utfört i nämnden under de senaste 5 åren.

Som den goda och ideellt skolade Socialdemokraten  jag är,  har jag och mina partikolleger i socialnämnden oavbrutet lämnat reservationer och motioner ang. den förda politiken som totalt havererat i nämnden.

Mitt förra blogginlägg tog upp hemtjänsten och bekymren där, likaså min senaste insändare i Skånskan.





Anhörigstöd - Frivilligcentral



Uppdatering 2014 04 15

Jag är mycket glad för den klart fina och klart förbättrade anhörig/närståendestödsverksamheten vi nu har i Hörby kommun.

Den nu uppdaterade verksamheten beskrivs i dagens SKD  närståendestöd.

Att vårda en långtidssjuk närstående kan vara tungt och ensamt. Lena Persson är kommunens nya anhörigkonsulent. Hon finns där för att lyssna och hjälpa den som själv är någons stöttepelare.

Det har tagit ett antal år för att komma hit till dagens nivå, en nivå som vi hade för dryga 6 år sedan.
när jag för ett par månader sedan var på studiebesök inom anhörigstödet i missbruksvården/socialpsykiatri. man kan läsa mer på Hörby kommuns hemsida

Anhörigstöd erbjuds dig som har en närstående med långvarig sjukdom, fysisk eller psykisk funktionsnedsättning eller som har missbruk- beroendeproblem.

Frivilligsocialt arbete
Frivilligsamordnare
Frivilligcentral

..............................................................................................................................................................
20130415




Motion till Hörby kommun  gällande Frivilligcentral skrevs efter en fråga till mig av Hörbybor som undrade vad som hade hänt med frivilligcentralen. 

Uppdraget för Hörby kommuns frivilligsamordnare var att ansvara och utveckla frivilligcentralen med god samverkan med  alla kommunens verksamheter. Vilket innebar att arbeta fram ett förslag till frivilligpolicy, sprida information, rekrytera nya frivilliga samt handleda enskilt eller i grupp. 

De senaste åren har verksamheten minskat och ett flertal Hörbybor har diskuterat med Socialdemokraterna hur denna nedmontering har kunnat ske. 


Av den anledningen ställde Socialdemokraterna en enkel fråga till Socialnämndens ordförande ” Hur organiseras och hanteras frivilligcentralen i Hörby kommun?” 


Vi fick det anmärkningsvärda svaret att Hörby kommun sedan 2011-12-31  inte längre har en frivilligcentral. 


Att jag reagerade nu igen var dagens artikel i Skånskan man misshandlade sin mamma



Tragiskt men vad är att vänta sig när mer o mer av omsorg läggs på anhöriga. Som exempelvis Hörby frivilligcentralen som är raderad från kartan av femklövern i Hörby, anhörigstödet , det som byggts upp under många år först av mig och sedan av Eva Bergström, fd frivillig och anhörigsamordnare. Ja det är så undermåligt med detta styre så jag skäms.

 Detta är dock en prioriterad fråga som jag och mina partikamrater i S lyfter genom förslag och motioner. 

Sen menar jag inte, att jag försvarar mannen i fråga, har ingen kunskap om personen, men detta är ett symtom som vi får räkna med kommer att öka i dagens samhälle med femklövern vid makten. 

 Nu har vi i Hörby Bahareh Andersson, familjefridsamordnare,  som till sin verksamhet fått projektpengar att analysera våld bland äldre och våld bland funktionshindrade. I detta måste S motioner läggas in för att garantera Hörbys äldre samt funktionshindrade ett säkert och värdigt liv.



Fråga till Socialnämndens ordförande angående innehållet i tjänsten anhörigkonsulent. 

Då svaren inte var tillfredsställande fortsätter vi att bevaka denna fråga och lyfta fokus. Mer måste göras för att stödja anhöriga och närstående i en bekymmersam situation. 

.....................

Frågorna Löd. 
Det direkta blev att uppgifter lades in på Hörby kommuns hemsida, om kontaktpersoner.

Socialdemokraterna anser att anhörigstödet till äldre, funktionshindrade och personer i socialpsykiatrin samt andra kommunmedborgare med detta behov är mycket angeläget.

När jag söker på Hörby kommuns hemsida finns inga träffar överhuvudtaget på anhörigstöd.  Det bör självfallet finnas en flik under stöd och omsorg.

Personer som vårdar eller stödjer närstående
10 § Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder. Lag (2009:549).

Det beskrivs att Anhörigkonsulenten arbetar 50 % / vecka med anhörigstöd = 20 timmar./v.
Svaret jag fick av Socialchefen på min fråga om anhörigstödet innehöll  bla dessa områden. 

Det skrivs att det arbetas med att implementera anhörig och närstående tänket i verksamheten.
Jag vill påstå att detta har vi i Hörby arbetat med sedan 2000.  Vad är det som är problemet, eftersom stödet fortfarande inte är implementerat efter alla dessa år.

Det har framkommit önskemål om anhörigutbildning?
Är inte detta igång redan. Detta har ju funnits förut och personal är utbildade i området.

Delaktighet i anhörigdagen.
 Jag var själv besökare under anhörigdagen och under de timmarna jag var där svarade endast konsulenten på ett par frågor från publiken, det var inget aktivt deltagande.  Det var stf Socialchef som höll föredrag, dock mycket sparsamt om anhörig/närstående stöd. Ingen skriftlig information kunde jag finna om kommunens anhörigverksamhet. Men kanske hade materialet tagit slut. Varför har  aktiviteten sjunkit under de senaste åren ?

Det är många som kontaktar anhörigkonsulenten för stöd och råd.
Jag ser framemot statistik på antal individer och vad samtalen lett till för insatser.
För Socialdemokraterna 2012 11 20
Susanne Meijer
www.socialdemokraterna.se


torsdag 3 april 2014

Demokratisk Socialism- Socialdemokrati !!



Jag blev beskylld (om man nu kan säga så) av en

Centerpartist att jag var socialist. 

Jag tar det istället som en komplimang.


Socialism är en ekonomisk teori kännetecknad av 

betonandet av kraften i kooperativa former och en 
tilltro till gruppens, kollektivets och massornas 
förmåga att organiserade lösa ekonomiska och 
politiska problem.

Detta förfärliga ord för denne person som tog ordet  i sin mun och sedemera på sin blogg, säger mer om personen i fråga än om mig. Respekt för varandras demokratiska ideologier är av yttersta vikt i politisk samverkan ( detta innefattar hos mig inte Sd eller sk medborgarpartiet). Men den som skrattar sist.......eller arga katter får rivet skinn, och då syftar jag inte på mitt skinn. 

Jag påstår att jag samtalar i god ton och inte raljerar eller plockar poäng på otydligheter.....och undanber mig att fållas in i någon politisk konstellation av en centerpartist.

Meningarna har varit många om turism samverkan med Höör och Eslöv. Socialdemokraterna har i sin grupp varit eniga att detta vore en bra lösning med ett bolag, för att utveckla näringen och att bli starkare i sammanhanget. På senaste kommunfullmäktige så tisslades och tasslades det i moderatbänken, bakom mig,om att hålla linjen mot Ahlkvist, tydligen var det inte så samstämmigt som de gör sken av. Pelle Skerup, kanske skall lära sig att inte prata så högt, då han syftar på att viska.

Vi har haft samtal med partikolleger i grannkommunerna, detta för att vi Socialdemokrater tar ansvar och ser till helheten. Dock har nu kommunfullmäktige tagit ett annat beslut, nämligen ett nej,  och som det högsta organet i kommunen har beslutat, följer vi naturligtvis detta. Allt för att vi skall få ett så bra turismläge som möjligt.  

Politik är att ge och ta att skapa samarbete och samverkan, att stå upp för en god ton i debatten. Jag har skrivit ett antal inlägg på min blogg om de brister som jag ser hos femklövern, medborgarpartiet och Sd. Men jag går inte till personangrepp, utan att ha god grund i detta, tex att jag påstår att medborgarpartiet och Sd är rasistiskt. Åter igen är moderaterna i frontlinjen, ivrigt påhoppad av de avhoppade Moderaterna som nu jobbar i Centerpartiets namn som driver linjen Avgång krävs .