S för ett bättre Hörby

Susanne Meijers blogg. Välkommen till min blogg. Jag har fått förtroendet av Hörbyborna att arbeta som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande under denna mandatperiod.

Vill du som jag, ha förändring för ett bättre Hörby, med fokus på ett Tryggt och starkt välfärdssamhälle- då skall du rösta på mig och mitt parti i valet 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=iDcoY_wZLbQ&app=desktop

Vi skall bygga bra bostäder till Hörbyborna. Flyttkedjorna måste igång. Vi kommer att arbeta för minst 250 bostadslösningar under mandatperioden 2019-2022.

För en aktiv landsbygd med en levande miljö, det skall vara lätt att ta sig från byarna in till Hörby och tvärtom. Vi vill ha bättre kollektivtrafik och införa en form av byabussar med delningsekonomi.

Utbildning för våra barn är en av de viktigaste uppdragen vi har. Vi ska ha likvärdiga och attraktiva skolor för alla elever i kommunen.








onsdag 25 juni 2014

Koppla in USB minnet



Femklövern i kommunstyrelsen har inte kopplat in USB minnet.

Total glömska om historien och det värsta måste jag säga att man inte hantlangar sina kompisar i Socialnämnden.

Detta visar återigen att vi inte kan ha ett borgerligt styre här i Hörby.

De klarar inte av att styra just det, säger jag som Socialdemokrat. Det har vi ju sagt länge.

Femklöverna menar även att det inte levereras förslag till ledning...men då har C+M+ Mp drabbats av minnesförlust eller så pratar man inte med sina femklöverkompisar.


onsdag 18 juni 2014

Använd ballongen och vidga perspektivet



Ang.politik och verkställighet. Ordföranden i socialnämnden behöver tydligen en ballong för att lyfta sig och se vad som är politik och tjänstemanna utövning och vad det innebär. 

Birgr Larsson Fp, Ordförande i Socialnämnden menar att det inte är politiken som skall besluta om VAD vår Socialpsykiatrin skall omfatta, men det är precis vad vi politiker skall. Men vi skall inte peta i utförandet eller peta i verkställighet, eller hur det görs, men om vi skall ha personligt ombud, fältassistenter eller praktiksamordnare det är absolut politiska beslut.  Följande kan vi läsa i Skånskan

 – Det här är en fråga för förvaltningen. Det är inte en politisk fråga. Vi tror att det går att klara uppdraget som personligt ombud på halvtid, men ärendet är inte färdigförhandlat, förklarar Birger Larsson.
Men om det inte är en politisk fråga, hur kommer det sig i så fall att ni redan haft uppe det för beslut i socialnämndens arbetsutskott?

– Jag vet inte riktigt hur det blev så. Men i nuläget är det en fråga för förvaltningen att lösa.

Socialdemokraterna ställer sig inte bakom beslutet, vi anser 

att vi skall ha en heltidstjänst för att arbeta med personer 

som har psykiska funktionshinder och eller psykiska 

sjukdomar. 

Personligt ombud uttalar sig ;Om nedskärningen blir av är Ulrika Walter övertygad om att hon måste tacka nej till klienter på grund av tidsbrist. Hon får inte alls samma tid att arbeta förebyggande och uppsökande som tidigare. Hon har redan fullt upp, och tiden räcker knappt till för alla uppdrag.
– Jag har hjälpt många klienter att få sjuk- och aktivitetsersättning från Försäkringskassan i stället för att de ska ha försörjningsstöd från kommuner.

När vi läser detta förstår vi att en nedskärning kommer att ger ökade kostnader till Hörby kommun.  Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet med följande motivering. 

 
Socialnämndens arbetsutskott   § 25
Reservation i ärende SN2014/152
Förändring av personligt ombuds tjänstgöringsgrad och syftet att spara besparing 127 600 kr .

Personligt ombud i Hörby kommun är en etablerad verksamhet som handleder och stödjer personer i Socialpsykiatrin. Detta söndras med besparingsbeslutet.

Det är människor som har psykiska diagnoser och eller psykiska funktionshinder. Man har bekymmer med samhällskontakter, bekymmer med att få sin röst hörd och att bli förstådd eller att försöka få tjänstemän att förstå dess behov. 

Det är personer som har sociala svårigheter i kontakten med samhället. Många har gjort slut på sina relationer med  anhöriga/närstående och har dåligt eller inget socialt nätverk runt sig, eftersom dess anhöriga inte längre orkar med den stress och oro som finns.  Dessa personer hjälper ett personligt ombud. Socialstyrelsen rekommenderar 5-15 klienter per heltidsombud är rimligt och att 2-5 tillkommer/år. Allt detta är en effektiv besparing för Hörby kommun. Mer om detta går att läsa på länken :

 http://www.personligtombud.se/publikationer/pdf/Teser och Tips 20021102.pdf

Socialnämnden har nyligen utfört en psykiatriutredning i detta finns ca 300 000 kvar av statliga bidrag eller mer kvar enl. tjänstemännen. Socialdemokraterna anser att dessa pengar kan gå in i verksamheten personligt ombud.

Drar vi ner tjänsten till 50 %  anser S att det  är en kvalitetsförsämring som ytterst drabbar de människor som har det svårast i samhället. Det kommer att leda till ökade kostnader, obetalda hyror, uteblivna besök hos arbetsförmedlingen, hos handläggare etc. Tyvärr anser inte ens övriga ledamöter att man skall göra en risk och konsekvensanalys av förslaget. Socialdemokraterna anser att tjänsten fortsatt skall vara 100 %.
För Socialdemokraterna

Susanne Meijer

20140602
................................................
Märkligt nog lyftes ärendet ut från senaste socialnämndsmötet, detta eftersom man kom på att det inte var förhandlat med personalorganisationen, att femklövern aldrig kan lära sig att vi har facklig samverkan och arbetsrättsliga samverkansavtal.




tisdag 17 juni 2014

Inte en krona till utredarna- det är ett löfte av Socialdemokraterna




Enkelt och kort om Femklöverns senaste utspel

Socialdemokraterna kommer inte att lägga en enda krona på att bevilja tjänstemannatid på att utreda om Hagadal skall läggas ut på entreprenad. 

Hur i hundan, kan man  komma med detta initiativ när inte ens Caremas entreprenad av Vallgården är utvärderat..

Hur kan man ta upp förslaget  det när femklövern så senfärdigt hanterade Önnebo i höstas.

Har de inte följt den folkliga debatten, vi vill inte ha vinstdrivande företag i kommunen inom välfärdsområdet..

Folkpartiet Birger Larsson ,i Hörby manar Citat  Skånskan " jag ser fördelar för de boende, som får fler valmöjligheter och får ett privat boende till att välja mellan i kommunen. Jag ser också möjligheter att frigöra krafter till att jobba med andra grejor inom förvaltningen". 



Detta är en diskkvalificering av sig själva, Birger mena att det blir fler fördelar för de boende när det är ett privat boende. Han menar att det kan frigöras krafter att jobba med annat i förvaltningen.  Vet inte ordförande vilket arbete med social aktivering som sker, eller finns det information som oppositionen inte har. Det tror jag inte.

Entreprenad innebär att kommunen äger verksamheten, men låter någon annan driva den. 

När en kommun lägger ut en verksamhet på entreprenad sker det genom en upphandling utifrån lägsta pris eller kvalitet. Här får företag, stiftelser, ideella föreningar och även kommunen lägga bud på verksamheten. När upphandlingen sker utifrån kvalitet brukar kommunen lyfta särskilda kriterier. Ersättningen, som beräknas per timme eller dygn, är bestämd på förhand.

Att detta kommer upp på agendan när femklövern ännu inte lyckats att införa sitt mantrat lagen och valfrihet, LOVèn , i Hörby är anmärkningsvärt.

 Nu vill majoriteten som misslyckat med att styra och leda förändringen i socialförvaltningen  göra sig av med Hagadal. 




Gamla Agda bryr sig inte om att välja, hon vill ha ett bra kompetent boende. Vi skall arbeta med den förändring som sker på Hagadal inte lägga pengar på att utreda en entreprenad. Har inte femklövern förstått att fokus skall vara att jobba med ett par område och inte rodda i allt så det blir mer sörja av den sörja som redan finns i socialförvaltningen, pga brister i styrning och ledning av Femklövern.

Kommunalarbetarförbundet har producerat en läsvärd skrift om kvalitets, etik, bemanning, vinster och medarbetarkompetens. 

fredag 13 juni 2014

Politiskt haveri



Nu har Femklövern, SPI, Sd fått valfrossan.

Visst vi har ett underskott på dryga 38 miljoner , dessa kan inte hanteras på ett halvår för att få en nollbudget. Att vi inte landat i mindre underskott har vi femklövern att tacka för. Man har strulat, bråkat och inte tillsatt de tjänster som behövts för att arbeta med hemmaplanslösningarna.

Men nu verkar majoriteten och övriga partier fått en massa tokerier för sig.

Tokbesparingar på personal som arbetar med arbetslösa för att få ut dem i praktik. Tokbesparingar på personal som arbetar med personer med psykiska sjukdomar. Praktikssamordnartjänsten halveras och det anses att vi skall klara jobbet på tillfälliga projektpengar.

Fortfarande hävdar övriga partier att Socialnämnden hanterar arbetsmarknadsfrågan, men varför får vi då inte ut våra långtidsarbetslösa i bra praktik , varför hinner inte tjänstemännen med stödsamtalen och rehabiliteringen. Jo, för att vi har en arbetsmarknadsenhet som inte är värd namnet. Den har inte personal så det räcker inte heller styrning och ledning av styrande politiker.

Socialdemokraterna anser att arbetsmarknadsenheten skall frigöras från Socialnämnden. 

Hagdal i Osbyholm

Nu läggs det in nya uppdrag på löpande band det senast från femklövern är att sätta ut Hagadalssärskilda boende  på en utmaning med en annan aktör är Hörby kommun. Detta skall upp trots att vi inte fått en utvärdering av Vallgården som lades ut till Carema.

På gårdagens möte var förslaget från femklöverna att avsluta hela vår fältverksamhet, våra fältare som arbetar förebyggande med våra ungdomar ute i byn. Nu skall vi förlita oss på projektpengar och frivilliga nattvandrare som skall starta upp en verksamhet i Hörby allt enligt vår Socialchef som haft dessa kontakter.

Detta kan aldrig Socialdemokraterna ställa sig bakom. Därför skall våra fältare finnas kvar, för att arbeta förebyggande med ungdomar.

Socialdemokraterna yrkade  i första hand på återremiss med konsekvensanalys och riskbedömning utifrån  diskussionerna på socialnämnden ang. vad HESTIA projektet kan bidra med, att drogproblematiken analyseras, att LVU risker utvärderas, sommararbete måste finnas för dessa unga och  samtal med skolan måste föras innan beslut kan tas. 
Här var det inga partier som stödde oss i frågan. Ingen återremiss godkändes utan förslaget som gick igenom var att avsluta fältversamheten. 

Socialdemokraterna anser även att förvaltningen direkt skall anställa personal så att Fältarna blir fulltaliga. Idag är personalen omdisponerad till annan verksamhet där det är underbemannat. 


Att avskaffa Fältverksamheten är ett svek mot ungdomar och föräldrar / närstående som kämpar för att motverka droger i ungas liv. Detta är en borgerlig politik och inget Socialdemokraterna kan stå för.

Men detta var inte kul så nu går vi säger 2 vilsna Moderater

Det intressanta här var att moderat gruppen inte var eniga, mitt i diskussionerna och efter ajourneringen så reser sig första namnet Eva Lindholm samt Martin Nilsson även han högt upp på deras fullmäktigelista. De går under förhandlingen utan att säga ett ord. Ingen förstår någonting

Styr eller avgår, ja M går mitt i mötet ???

Ett helt inkompetent handlande och ett handlande där man inte tar ansvar för sin politik. Sådana politiker skall inte göra sig besvär att jobba politiskt, det är ett hån mot väljarna och ett inkompetensförklarande av sig själv.